Matfett må ikke helles ned i kjøkken vasken eller do !

Fett i avløpsrørene er et økende problem. Både private og kommunale avløpsrør kan gå tett hvis matfettet ikke håndteres på riktig måte. I verste fall kan kloakk slå tilbake i rørene og komme inn.

Det hjelper ikke at du bruker varmt vann og såpe når du fjerner fett fra gryter og panner, for fettet vil stivne igjen når det kommer lenger ut i røret og blir kaldt. Det hjelper heller ikke å helle ut fettet i do, for det er akkurat de samme rørene som frakter avløpet videre fra både vasker og toaletter.
Fett og andre matrester holder også liv i alle rottene. Ett rottepar og deres unger kan bli til cirka 1000 nye rotter på ett år. Rotter i avløpsnettet lever utelukkende av fett- og matrester som kastes i avløpet.

Slik kvitter du deg med fettet

Det finnes forskjellige måter å kvitte seg med fettrester, både i førjulsstida og ellers i året.

  • Fettrester etter steking: Tørk alltid fettrester i stekepannen bort med papir etter bruk. Tørkepapiret med fett kaster du i posen for matavfall.  Fet mat som stekes i ovnen, for eksempel juleribbe og kalkun, resulterer i masse flytende fett. La stekebrettet eller formen stå til det blir kaldt. Da vil fettet stivne, og kan lett skrapes av og legges i matavfallet.                                    
  • Flytende matrester: Rester fra supper og gryter som helles i avløpet, er deilig mat for kloakkrottene, i tillegg til at restene kan inneholde mye fett som fester seg på rørveggene. Det beste er å legge flytende matavfall i matavfallsposer sammen med mer tørt matavfall. Knyt godt igjen og bruk en ekstra pose om du er redd for at matavfallet skal lekke. Fett i kjeler etter koking av fet mat, for eksempel pinnekjøtt, stivner når det blir avkjølt. Skrap ut fettet og kast det i matavfallet. Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker kjelen.              
  • Fett etter baking: Baking hvor det kokes i smult, for eksempel til smultringer, resulterer i en stor rest med matfett i kjelen. Dette fettet stivner når det blir kaldt. Dette kaster du også i matavfallet. Fettet kan også brukes til å lage meiseboller til fuglene. Hell oppi solsikkefrø, havregryn, mandler og hasselnøtter i fettet, og vips har du alle småfuglers favoritt. Hvis du heller det i en melkekartong og lar fettet stivne, kan du skjære hull i sidene og henge ut hele kartongen. Stikk gjerne en pinne gjennom kartongen slik at fuglene har noe å sitte på. 
  • Frityrolje/matolje: Frityrolje stivner hurtigere enn annet fett. Frityrolje kan enten legges i matavfallsposer, eller helles over i en melkekartong, kanne eller flaskeemballasje og leveres på miljøstasjon/gjenvinningsstasjon. Store mengder med matolje kan samles opp i en plastkanne og leveres til miljøstasjon/gjenvinningsstasjon.

Hvis du trenger mer info om fettvett, gå til nettsiden fettvett.no.

Kategorier: Nyheter